Aracınızdaki Sıvılar Ne İşe Yarar?

Arabanızın çalışmasında en az mekanik aksamlar kadar öneme sahip motor yağı, antifriz, gaz, asit ve su gibi sıvılar kendilerine özel haznelerde, kaputun altında bulunur. Peki, adeta birer gizli kahraman gibi kaputun altından görevlerini yapan bu sıvılar ne işe yarar?

1- Motor Yağı

Motorun hareketli aksamı üzerinde ince bir tabaka oluşturarak aşınmayı/sürtünmeyi azaltıp tekerleklere daha fazla güç gitmesini sağlayan motor yağı, motor parçalarının aşınmasını ve paslanmasını önleyerek temiz kalmalarını sağlar. Aynı zamanda motorda oluşan ısıyı kartere taşıyarak hararet oluşmasını da engeller.

Motor Yağı Seviyesi Ne Kadar Olmalı? Motor Yağı Nereden Konulur?

İlgili ikaz lambası motor yağının azaldığını size haber verecek olsa da, belli aralıklarla yağ seviyesini kontrol etmenizde fayda var. Bunun için de şu adımları izlemelisiniz:

  • Aracınızı düz bir zemine çekin, tamamen durdurun ve motorun soğuduğundan emin olun.
  • Araba motorunun kapağını açtığınızda karşınıza yağ çubuğu çıkacak. Yağ çubuğunun üzerinde minimum ve maksimum oranları gösteren çizgiler/tırtıklar göreceksiniz.
  • İki çizgi arası 1 litredir. Yağ çizgisi hangi tırtıkta bitiyorsa motorda o kadar yağ var demektir. Araç kullanım kılavuzunuzda motorunuzun ne kadar yağa sahip olması gerektiği yazıyor. Bu orana göre gerekliyse yağ eklemelisiniz.
  • Motor yağını da motorun üzerindeki yağ kapağını açarak ekleyebilirsiniz.2- Şanzıman (Vites Kutusu) Yağı

    Şanzıman yağı, otomatik vites arabalarda tork dönüşümü sağlayarak debriyajın işlevini yerine getirmesini sağlar. Şanzıman yağı değişimi ise 50.000 ila 60.000 kilometrede ya da 2 yılda bir yapılmalıdır.3- Direksiyon Hidroliği

    Direksiyon hidroliği, hidrolik direksiyon sisteminde kullanılan, hareketin ön tekerleklere rahat bir şekilde iletilmesini sağlayan araç sıvısıdır. Direksiyon hidroliği değişimi yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.

    4- Fren Hidroliği

    Fren hidroliği, frene basıldığında hidrolik basıncın fren sistemine gitmesini sağlar. Peki, fren hidroliği ne zaman değiştirilir? Tavsiye edilen süre 1 senedir.

    5- Antifriz

    Antifriz, radyatörün paslanmasını ve soğuk havalarda suyun donmasını önlemek için radyatör suyuna eklenir. Antifriz kullanımında en önemli nokta, doğru oranın bilinmesidir. Türkiye’nin iklim koşullarını düşündüğümüzde, maksimum verim almak için % 33 ile % 50 arasında antifriz kullanmak uygundur.

    6- Klima Gazı

    Klima gazı, içerideki ısıyı dışarıya veya başka bir soğutucu akışkana taşır. Kısacası klimanın çalışmasını sağlar. Klima gazı dolumu, yetkili servislerde çalışan uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Yılda 1 kez kontrol edilmesi, 2 yılda bir de değişiminin yapılması gerekir.

    7- Cam Suyu

    Arabanızın ön ve arka camlarındaki kirlerin temizlenmesini sağlayan sileceklerde cam suyu haznesi bulunur. Cam suyu bittiğinde bu hazneden ekleme yapabilirsiniz. Antifrizli ve deterjanlı cam suyu çeşitleri ile daha verimli bir temizlik sağlamanız mümkün.

 

KAYNAK : www.ikinciyeni.com